12.04.2023 року студенти спеціальності 102 Хімія та викладачі кафедри ТПХ відвідали Сумський НДЕКЦ МВС.
Сумський НДЕКЦ МВС - це державна спеціалізована установа судової експертизи, яка є територіальним підрозділом Експертної служби Міністерства внутрішніх справ України, фахівці якої проводять судову експертизу в кримінальному, виконавчому провадженнях, адміністративних, цивільних та господарських справах, справах про адміністративні правопорушення більш ніж за 50 напрямами; експертні дослідження на договірних засадах з питань, що становлять інтерес для юридичних та фізичних осіб; оцінку майна, майнових прав та здійснюють професійну оціночну діяльність; беруть участь у державній реєстрації (перереєстрації), знятті з обліку транспортних засобів у територіальних органах з надання сервісних послуг МВС; впроваджують у свою практичну діяльність сучасні технічні засоби, обладнання та автоматизовані інформаційно-пошукові системи; здійснюють наукову та науково-технічну діяльність, тощо. Важливим здобутком Сумського НДЕКЦ МВС є отримання, у травні 2019 року, та підтвердження у 2020, атестату про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», виданого Національним агентством з акредитації України.

 

Серйозні люди, от і екскурсію ми, після привітання, почали з інструктажу з охорони праці, який провів для нас провідний інженер з охорони праці Єфіменко Михайло. Своїм чудово поставленим голосом він пояснив режим роботи центру та високий рівень особистої відповідальності екскурсантів.

Потім нас, як дорогих гостей провели до актової зали, де судовий експерт Стасюк Василина розповіла про структуру центру та основні напрями його діяльності, багато і дуже розлого відповідаючи на численні питання студентів, та що гріха таїти, і викладачів.

Після цього нас провели до лабораторії центру за профільним напрямом, де Бруньова Ірина, заступник завідувача відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів, розповіла про види судових експертиз, які тут проводять та речовини, які при цьому досліджуються й використовуються. А Павленко Альона, завідувач сектору дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів розповіла про принцип роботи газового хроматографу та наочно показала процес визначення якісного складу речовини (амфетаміну), що запалило очі студентів до лабораторної роботи.

   

На цьому екскурсія закінчилась, і нам хочеться подякувати всім фахівцям та організаторам, зокрема Івановій Світлані Богданівні, заступнику завідувача відділу забезпечення діяльності, та, директору, Міщенко Тетяні Михайлівніі, і повернутись до Сумського НДЕКЦ МВС на практику, чи, навіть, працювати якнайскоріше.


PS.Відгуки студентів:

Гоменюк Віталій: «Серйозна установа із приємним та відповідальним колективом. Загалом мені все сподобалося. Розповіли про свою діяльність та показали хімічну лабораторію. Також продемонстрували роботу газорідинного хроматографа, що найбільше мене зацікавило.»

Анна Ольховик: «Була цікава екскурсія, розповіли нову корисну інформацію, також продемонстрували як працює один із хроматографів. Змогли зацікавити так, що тепер хочеться працювати у цій сфері.»

При використанні матеріалів з сайту кафедри теоретичної та прикладної хімії  посилання на ресурс обов'язкове.

Всі права захищені.