Що таке хімія? Сутність професії

Хімія як природнича наука є частиною духовної і матеріальної культури людства, а хімічна освіта – невід’ємною складовою загальної культури особистості, яка живе, навчається, працює, творить в умовах використання високих технологій і новітніх матеріалів, змушена протистояти екологічним ризикам, зазнає різнобічних впливів інформації. Хімічні знання створюють підґрунтя реалістичного ставлення до навколишнього світу, в якому значне місце посідає взаємодія людини і речовини, сприяють розкриттю таємниць живого через пізнання процесів життєдіяльності організмів на молекулярному рівні.

Завданням хімії є дослідження властивостей елементів і хімічних сполук, вивчення залежності властивостей речовин від їхнього складу й будови, вивчення умов перетворення одних речовин в інші, поширення хімічних речовин у природі, технологій їхнього одержання, механізмів взаємодії хімічних сполук, а також практичне використання хімічних процесів. Зміст ОП "Прикладна хімія" зберігає перевірене часом базове ядро, необхідне для освіченості й розвитку здобувача; розкриває загальнокультурний, гуманістичний характер природничо-наукових знань; ґрунтується на провідних світоглядних ідеях природознавства, як от:

Професія хіміка – цікава, творча та перспективна і зараз дуже актуальна! Фахівці – хіміки можуть працювати не тільки в лабораторіях і на хімічних підприємствах, а й у медичних установах, в сфері парфумерного, фармацевтичного та харчового виробництв. Фахівців з хімії можна поділити на теоретиків і практиків. Теоретики розвивають науку хімію, винаходять нові матеріали, а практики впроваджують нові виробничі технології, стежать за їх дотриманням.

Щоб було зрозуміліше, ось список з основних напрямків, які вивчають студенти: 

  • пізнаваність матеріального світу;
  • дискретність матерії;
  • ієрархія рівнів структурної організації матерії;
  • матеріальна єдність світу;
  • причинно-наслідкові зв'язки у природі;
  • значення природничих наук для розв'язування проблем сталого розвитку людства.

Програма «Прикладна хімія», рівня бакалавр, базується на загальновідомих наукових результатах із урахуванням сучасного стану хімії та її прикладних завдань, орієнтує на актуальні спеціалізації, в рамках яких можлива подальша професійна та наукова кар’єра: хімічний аналіз речовин/матеріалів, термодинамічний та кінетичний аналіз фізико-хімічних процесів, синтез речовин та матеріалів. Акцент на здатності забезпечувати діяльність в процесі експериментальної та теоретичної хімії.

На виробництві хімік може виступати як інженер, технолог, фахівець з контролю якості (аналітик).

Хімік-технолог (або інженер-хімік) налагоджує технологічний процес, визначає стандарти роботи. Розробляє інструкції і нормативи, стежить за дотриманням технології.

Аналітики контролю якості досліджують якість сировини і готової продукції підприємства (ліків, будматеріалів, косметики та ін.). Якщо буде виявлено брак, технолог з'ясовує причини і вирішує, як їх можна усунути. Крім того, хімік може займатися викладанням в школі, вузі, або коледжі.

 Як підготуватись до вступу на спеціальність «Хімія»?

Професія хімік передбачає інтерес до цієї науки, аналітичний склад розуму, вміння систематизувати дані, схильність до кропіткої роботи, допитливість. Детально з умовами вступу можна ознайомитися за посиланням. Крім того щоп'ятниці, об 17.00 на базі кафедри ТПХ проходять безкоштовні курси по підготовці до НМТ з хімії. (більше інформації тут), на сайті кафедри існує розділ Абітурієнту, де ви можете дізнатись як про школу юного хіміка, хімічний лекторіум, переглянути варіанти демонстраційного тесту ЗНО (НМТ), ролики зі STEM-освіти, так і відгуки студентів та випускників.

 

Програма "Прикладна хімія" розроблена відповідно до місії та стратегії університету і спрямована на опанування (досягнення) випускниками системи знань основних законів та теорій хімії, властивостей хімічних елементів та їх сполук, сучасних методів синтезу та аналізу матеріалів. Вперше таку ОП впроваджено у провідному вищому навчальному закладі України в Сумський області для реалізації кадрових потреб як великих, так й малих хімічних виробництв. В умовах сьогодення місцеві виробництва ПАТ «Хімпром», ТОВ «Кусум Фарм», ТОВ«ВП «ПОЛІСАН», ДП «Сумистандартметрологія» та інші чекають на нові кваліфіковані кадри. Отже, розробка та впровадження освітньої програми спрямована на задовольняння потреб регіону у кваліфікованих хіміках.

На завершення навчання хімії у вищій школі здобувач має засвоїти провідні ідеї хімічної науки, ціннісні установки і мати досвід їх застосування у власній діяльності, що в сукупності забезпечує підготовку рівня Бакалавр і створює підґрунтя для подальшого вивчення хімії в магістратурі та докторантурі, соціалізації і творчої самореалізації особистості.

 

Переваги навчання на кафедрі теоретичної та прикладної хімії СумДУ:

  • поєднання загальновідомих наукових результатів із урахуванням сучасного стану хімії та її прикладних завдань;
  • практична підготовка до різних професій на хімічному виробництві: інженер, технолог, фахівець з контролю якості (аналітик), як на підприємствах регіону, так і закордоном;
  • викладання здійснюють досвідчені викладачі - дослідники у галузі хімічних технологій, сучасних біоматеріалів та нанокомпозитів, що дає змогу збагатити навчальний процес і залучати студентів до наукової роботи з багатьох напрямів вже з перших курсів навчання;
  • підбір освітніх компонентів базується на сучасних тенденціях розвитку хімічної галузі, сприяє формуванню широкого загального та професійного світогляду майбутнього фахівця.
  • використання сучасних методів навчання у поєднанні з VR технологіями та іншими технічними засобами та сучасними комп’ютерними програмами.

Компетенції, що отримає студент у процесі освіти:

  • знання та розуміння предметної області, професійної діяльності;
  • здатність працювати у команді;
  • здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;
  • здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями;
  • навички використання інформаційних і комунікаційних технологій;
  • спілкування з представниками інших професій − експертами інших галузей та видів економічної діяльності;
  • спілкування іноземною мовою (усно та письмово).

Оцінювання, іспити та тривалість навчання можуть відрізнятися в різних ВНЗ. Для прикладу в СумДУ навчання триває чотири роки, після чого студент отримує диплом бакалавра. На базі кафедри ТПХ реалізується ряд педагогічних експериментів: моделі змішаного навчання з використанням Єдиної навчальної платформи, дистанційні курси. Під час навчання студенти виконують лабораторні роботи, працюють з програмним забезпеченням, VR технологіями та іншими технічними засобами. Також вони моделюють експеримент та здійснюють його на лабораторному хімічному обладнанні. Студенти проходять практику в реальних умовах – на фармацевтичних, лакофарбових підприємствах, як приватної так і державної форми власності; що дозволяє їм ознайомитись як із внутрішніми, українськими нормами законодавства та сертифікації, стандартизації, так із європейськими, міжнародними стандартами (EU GMP / GLP, ДСТУ ISO/IEC 17025:2006, ISO/IEC 17025:2017)  

 

 Під час війни попит на фахівців з хімії залишається високим: хімічна продукція входить до основного споживчого кошику, ми не уявляємо без неї свого життя, і на фронті в ній також є потреба – кровоспинні препарати, кишенькові грілки, самонагріваючі пакети із сухпайками, об’єми і витрати займистих речовин для мінізарядів дронів та квадрокоптерів, тощо. Сьогодні важливо працювати багато й економічно, підвищувати ефективність хімічних виробництв, розробляти нові речовини, нові їх властивості.

 

 

Однак і після перемоги попит на фахівців-хіміків не зменшиться, тому що хімія навколо нас,

це ми самі й світ довкола нас, бо хімія – то любов... 

Додаткова інформація про нас в інстаграм або на нашій Фейсбук сторінці.

При використанні матеріалів з сайту кафедри теоретичної та прикладної хімії  посилання на ресурс обов'язкове.

Всі права захищені.